úterý 19. října 2010

Trpí Váš pes artrózou kloubů? - Myslíte, že mu nemůžete pomoci?


Stejně tak jako lidé i psi a to obzvláště psi velkých a obřích plemen mohou být postiženi artrózou kloubů. Vy jakožto majitel psa zaznamenáváte negativní dopady tohoto onemocnění na kvalitu života vašeho psa a jeho pracovní využitelnost.

Artróza se projevuje zhoršenou pohyblivostí, zejména ztíženým vstáváním, v pokročilém stádiu onemocnění se pes méně a nerad pohybuje a pokud ano, tak jen velmi obtížně. Jeho pohyb je spojen s výraznou bolestivostí, kulháním a často i otoky.

V případě postižení artrózou je důležité rozlišit artrózu primární a sekundární.

Primární artróza vzniká jako opotřebení kloubní chrupavky a periartikulárních tkání věkem, resp. silnou pohybovou aktivitou, zpravidla postihuje více kloubů najednou a je více méně rovnoměrná.

Naproti tomu sekundární artróza je následkem nějakého onemocnění nebo poranění kloubu – typicky je možné zmínit růstové vady – dysplazie kyčelního kloubu, dysplazie loketního kloubu, osteochondróza, luxace pately.

Stejně tak vzniká sekundární artróza při traumatických onemocněních – ruptura předního zkříženého vazu kolenního, nitrokloubní zlomeniny. U sekundární artrózy je nezbytná snaha o řešení vyvolávajícího faktoru, zpravidla chirurgickým zákrokem, podávání chondroprotektiv je potom vhodným pooperačním doplňkem. U artrózy primární je tato léčba jedním z pilířů přístupu k artrotickému pacientovi.

Hyalutidin HC aktiv - účinná ochrana vašich kloubů
Proč Hyalutidin pomáhá při artróze zajistit bezbolestný pohyb? 

Artróza u psů
Tato nemoc postihuje zejména psy velkých a obřích plemen, nevyhýbá se však ani menším plemenům psů. Neexistuje zde ani jasné věkové ohraničení – zejména v případech sekundární artrózy následkem vývojových vad jako je dysplazie kyčelních nebo loketních kloubů pozorujeme artrózu již ve velmi brzkém věku – běžní jsou roční artrotičtí pacienti.

Rizikové faktory vzniku artrózy u psů
Malá plemena psů nezatěžují klouby svou hmotností a tím celková zátěž není tak značná. Jejich problém nejčastěji spočívá v luxaci čéšky, kdy se kolenní čéška vychyluje ze své fyziologické polohy a na základě tohoto stavu pejsek začne kulhat anebo chodit po třech. Podle míry postižení se rozděluje toto onemocnění na několik stupňů. Při nižších stupních se čéška ještě sama navrací do fyziologické polohy, při vyšších stupních už tomu tak není a čéška zůstává trvale přesunuta. Tento pohyb čéšky tak namáhá okolní tkáně a dochází k jejich poškozování, jak bylo popsáno v předešlých odstavcích.

U malých plemen psů poměrně často dochází i k nitrokloubním zlomeninám, jejichž následkem při neadekvátním řešení bývá ztuhlost kloubu a následná artróza. Dále méně častá je tzv. Legg-Calvé-Perthesova nemoc, neboli Aseptická nekróza hlavice kosti stehenní, při které dochází k částečnému odumření hlavice stehenní kosti a její následné deformaci, jehož následkem bývá vždy výrazná artróza.

Velká a obří plemena psů zatěžují klouby svou značnou hmotností. Touto váhou jsou poškozovány nejen okolní tkáně, ale hlavně kloubní chrupavky, u kterých dochází k rychlejšímu opotřebování, následnému poškozování a různým deformacím. Proto je kloubní výživu vhodné podávat i v případě, kdy se klinické příznaky ještě neobjevují. Až při zjištěných klinických obtížích (kulhání, zhoršeném vstávání, nechuti k pohybu apod.) jsou změny na chrupavkách již velmi rozsáhlé a jejich regenerace mnohem náročnější než při počátečních mírných změnách, které se klinicky neprojevují.

Věk u psů rovněž hraje velkou roli. Obecně platí, že čím starší pes, tím je více zasažen artrózou celý organizmus. U starších psů jsou změny na chrupavkách již rozsáhlé a velmi často doprovázeny zánětem, který způsobuje bolestivost. Vlastní zánět navíc poškozuje chrupavku a další kloubní tkáně, proto je třeba kloub proti zánětu chránit.

Kloubní tkáně u mladších psů se regenerují mnohem lépe a snáze než u starších psů. Z tohoto důvodu je nutné klást velký důraz na prevenci a ochranu kloubů, dokud ještě nedošlo k velkému poškození. Pokud se vyskytnou výrazné klinické obtíže, lze předpokládat značné poškození kloubu. Při mírných změnách kloubních tkání jsou klinické příznaky velmi nepatrné a někdy jsou chovatelem snadno přehlídnuty.

Dále je na místě se zmínit o dalších konkrétních kloubních onemocnění plemen psů:

* Dysplazie kyčelního kloubu – vývojové onemocnění kyčelního kloubu s dědičným podkladem, při kterém dochází k nestejnoměrnému vývoji kloubní jamky a hlavice, následkem je poškození kloubní chrupavky a rozvoj artrózy.

* Dysplazie loketního kloubu – opět dědičně podmíněné onemocnění, postihující loketní kloub zejména velkých plemen. Jedná se o komplex několika chorobných jednotek, při kterém se velmi rychle vyvíjí bolestivost a artróza v postiženém kloubu, často je podobně jako dysplazie kyčelního kloubu oboustranná.

* Osteochondróza – růstová vada postihující různé klouby, nejčastěji ramenní, loketní, patní, kolenní. Při osteochondróze se odlupuje část chrupavky z kloubní plochy hlavice kosti, což opět vyvolává bolest a následný vznik artrózy.

Jak lze pomoci psovi trpícímu artrózou

Artróza ještě není stále vyléčitelná, ale dnes již jsme schopni průběh nemoci zpomalit nebo dokonce i zastavit. Dnes již existují účinné léčebné metody, kterými jsme schopni snížit potíže a zabránit zhoršení onemocnění, či dokonce řešit obnovu jednotlivých buněk tkání.

Chtěla bych Vás touto formou informovat o v dnešní době ojedinělém výživovém doplňku nové generace – HYALUTIDIN® DC AKTIV, který je jedinečný ve svém působeni na pohybový aparát nejen u zvířat. Tento produkt byl vyvinut kolektivem vědeckých pracovníků firmy Gramme-Revit z Německa.

Mohlo by vás zajímat:

Labradoři mívají artrózu, jorkšíři zubní kámen a šarpejové alergii...

Jak může chovatel ovlivnit nežádoucí nadměrné línání

Jak dosáhnout krásné, zdravé, leské a správně vybarvené srsti u vašeho psa?

Jak rozpoznat kvalitní krmivo pro psy

Jak čistit psovi zuby - 4 základní kroky

Zápach z tlamy u psa a kočky

Kvalitu psí stravy poznáte podle srsti, žeber a stolice

Jak krmit psa - Obecné zásady krmení psů

Kloubní výživa pro psy

Žádné komentáře:

Okomentovat